Specialitatea OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE nu este deloc ușoară. Nu este doar un cumul de cunoștințe dobândite în anii de facultate și rezidențiat sau în urma studiilor continue, ci și de provocările pe care le întâmpină zi de zi din viața modernă.
Și anume:
- Lipsa educației de sănătate sexuală. În lipsa informării și ca urmare a faptului că multe femei nu își cunosc propriul corp, ele ajung în cabinetul ginecologic mai târziu, uneori prea târziu, cu o patologie în stadiul prea avansat.
- Autodiagnosticarea pe internet. Acest lucru a devenit ,, în trend” , din ce în ce mai multe femei apelează la internet sau la grupuri de socializare ( mai ales în perioada pandemiei ) pentru a se autodiagnostica sau autotrata fără o părere medicala aprobata cu riscurile de rigoare . De multe ori ne vedem ,,observati” dacă am prescris corect tratamentul gasind multe informații unele mai puțin corecte decât altele . Astfel ne pun pe noi medicii intr-o situație complicata și solicitanta dpdv mental și fizic.
- Rușinea pacientelor. Ne lovim frecvent de rușinea pacientei de a merge la medic sau de a vorbi deschis, aici văd un rol important al ginecologului de a se apropia de pacientă făcând-o să se deschidă (uneori prin glumă „să te confesezi ca la preot” ) reușind astfel o colaborare strânsă între femeie și ginecolog.
Prin urmare, provocarea cea mai des întâlnită a unui ginecolog este comunicarea eficientă, cu empatie, pe înțelesul pacientei, pe limba ei, tot ce are nevoie să știe despre corpul ei, sănătatea sexuală, despre igiena intimă, despre cum poate preveni afecțiuni ginecologice și cât de importante sunt controalele ginecologice periodice.
Un medic ginecolog modern are rolul de a prezenta diagnosticul pe înțelesul pacientei, cauzele și efectele fiecărei boli, cât și metodele de tratament. Ginecologul modern trebuie să prezinte avantajele și dezavantajele opțiunilor de tratament și împreună cu pacienta să ia decizia cea mai bună pentru fiecare pacientă în parte, adică să trateze pacienta și nu boala. Spre deosebire de medicul tradițional, cel modern încurajează pacienta să participe activ la tratament.
- Disponibilitatea ginecologului. Un ginecolog bun este disponibil pentru paciente, mai ales pentru nașterile spontane. Se știe că între ginecolog și viitoarea mamică se creează o legătură poate chiar un atașament, prin urmare pacienta solicită ginecologul pentru a-i fi alături în aceste minunate momente (nașterea puiului ei). Este o provocare pentru ginecolog să poți avea un program de somn odihnitor sau să te bucuri de un concediu și de pauze binemeritate pe termen lung, dată fiind natura profesiei de ginecolog-obstetrician. Dar….este o muncă compensatoare, plină de emoții prin fericirea de pe chipul femeii și prin recunoștința ei, precum că ești cel mai bun medic pe care l-ar fi putut avea în acele momente.
Între pacienta și ginecolog se creează o relație de încredere îndelungată care se stabilește natural, atunci când medicul îi arată grijă și pricepere nu doar ca medic, dar și ca om, profesionalismul cât și empatia fiind cei 2 piloni după care se ghidează un ginecolog bun. De multe ori ginecologul-obstetrician rămâne conectat cu pacienta lui și în afara orelor de program, îndrumându-le și oferindu-le răspunsuri la întrebări și alungându-le temerile. Așadar, timpul personal rămâne o provocare atunci când telefonul nu se oprește din notificări și alarme.
Pentru mine personal cea mai mare provocare este să dau vești foarte proaste (diagnosticul teribil de cancer, faptul că nu poate face copii), simt în acele momente un stres emoțional puternic. Ca și concluzie un medic ginecolog bun nu înseamnă să fii doar un medic care are abilitatea de a fi bun în ceea ce face ci să aibă cele două calități la fel de importante: bunăvoința (să fii drăguț, abordabil și ușor de înțeles) și disponibilitatea, adică să fii acolo când are nevoie pacienta.