Alimentatia in sarcina, Natalgyn Timisoara

Sarcina este una dintre cele mai importante și intense perioade din viața unei femei. Modificările corpului și senzațiile induse de această nouă condiție te pot surprinde și dezorienta. De aceea este necesar suportul profesioniștilor din sănătate, însă e la fel de important să ai o atitudine pozitivă, conștientă și responsabilă pentru a face față în mod liniștit acestei experiențe fundamentale din viața de gravidă.

Alimentatia in sarcina, Natalgyn TimisoaraCa regulă generală, poți mări numărul caloriilor cu 500 pe zi. În loc să mănânci două, trei mese pe zi, încearcă să-ți împarți mâncarea în 5-6 mese mai mici, astfel încât nivelul de zahăr din sânge să nu se reducă simțitor între mese. Acest lucru te va ajuta să eviți căderile de energie și disconfortul matinal din primele trei luni de sarcină.

Este necesară o alimentaţie echilibrată pe parcursul sarcinii, pentru o dezvoltare corespunzătoare a produsului de concepţie. Conform dovezilor actuale, dieta unei gravide trebuie suplimentată cu acid folic, iod, calciu şi vitamină D. În schimb, suplimentarea cu vitaminele A, E, B6, B12 sau fier nu a adus beneficii suplimentare. Perioada preconcepţională este una dintre cele mai importante, mai ales pentru femeile cu antecedente obstetricale de sarcini cu produşi de concepţie cu anomalii ale tubului neural (spina bifida, anencefalie). În această situaţie, doza de acid folic este mărită de 10 ori, de la 0,4 la 4 mg/zi.

Consultul prenatal este extrem de important, gravida fiind informată şi încurajată să consume fructe proaspete sau congelate, legume, carbohidraţi cu indice glicemic mic, proteine obţinute din carne, fructe de mare, peşte, linte sau fasole. Este infirmată expresia „mâncatul cât pentru doi”, întrucât în primul trimestru de sarcină gravida nu are nevoie de calorii suplimentare, iar în trimestrele al doilea, respectiv al treilea, creşterea necesarului energetic este de doar 10-25%. Restricţiile dietetice impuse pot fi problematice dacă sunt excluşi din dietă nutrienţi esenţiali sau când câştigul ponderal în sarcină nu este corespunzător. Se consideră patologică o creştere ponderală mai mare de 750 g/săptămână sau mai mică de 6 kg la termen. Cu toate acestea, anumite alimente ar trebui evitate sau limitate, din cauza efectelor potenţiale toxice. Acestea includ anumite tipuri de peşte, cofeină în exces, produse din carne insuficient preparate termic, fructe sau legume nespălate.

Iată câteva alimente și băuturi ce trebuie evitate în sarcină:

  • pește cu un conținut mare de mercur (macrou, peștele spadă, ton, rechin), în doze mari poate fi toxic pentru sistemul nervos și renal al fătului.
  • carnea (inclusiv peștele) gătită necorespunzător sau insuficient preparată, este riscul de contaminare cu paraziți, vibrioni, bacterii gen Salmonella sau Listeria.
  • excesul de cofeină. Este permisă o cafea pe zi, excesul poate crește starea da agitație maternă și frecvența cardiacă fetală.
  • alimentele nespălate: fructele, legumele cu risc de contaminare (Toxoplasmoza, Listeria, E.Coli, ce pot fi achiziționate din sol).
  • laptele nepasteurizat, brânzeturile franțuzești (cu mucegai) având riscul contaminării cu Listeria, Salmonella.
  • alcoolul este complet interzis în sarcină. Chiar și o cantitate mică poate avea un impact negativ asupra creierului copilului. De asemenea, poate provoca sindromul de alcool fetal, care implică deformări faciale, defecte cardiace și dizabilitate intelectuală.
  • Germeni de legume. Germenii de varză, inclusiv lucerna, trifoiul, ridichile și mugurii de fasole mung, pot fi contaminate cu Salmonella – bacteriile pot intra în semințe înainte ca germenii să înceapă să crească. Mediul umed impus de semințe pentru a începe să încolțească este ideal pentru aceste tipuri de bacterii și sunt aproape imposibil de spălat.
  • și nu cel din urmă: preparatele fast-food, cu aditivi, foarte calorice, cu puțini nutrienti.

Din acest motiv, este mai bine să evitați pe cât posibil alimentele din această listă. Sănătatea mamei și cea a copilului nenăscut ar trebui să fie pe primul loc.

O MAMICĂ CU ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ ÎNSEAMNĂ UN VIITOR COPIL ȘI ADULT SĂNĂTOS!!!!