Infectia COVID-19 in sarcina si lehuzie - Natalgyn Timisoara

SARS-CoV-2 este un virus cu transmitere preponderent aerogenă, prin intermediul picăturilor respiratorii, secreției salivare, dar se poate transmite și prin contact (mai ales cu suprafețe contaminate) și pe cale fecal-orală. Transmiterea verticală de la mamă la făt nu este dovedită, dar nu poate fi exclusă. Până în prezent nu există dovezi cu privire la transmiterea virusului prin secrețiile genitale.

Principalii vectori pentru transmitere sunt pacienții simptomatici, dar și cei asimptomatici pot transmite virusul.

Virusul are rezistență slabă: la 56 grade Celsius rezistă 30 minute.

Virusul este inactivat de alcool cu concentrație de peste 62%, dezinfectanți pe bază de Clor și acid paracetic.

Perioada de incubație variază între 2 și 14 zile, 97% din persoanele infectate dezvoltă simptome în medie în 10,5 zile de la infecție.

COVID-19 ÎN TIMPUL SARCINII

În prezent sunt puține date despre impactul infecției cu COVID-19 asupra fătului pacientelor infectate. S-a raportat că pneumonia virală la femeile gravide este asociată cu un risc crescut de naștere prematură, retenție de creștere intrauterină și mortalitate perinatală comparativ cu cele fără pneumonie.

Sunt insuficiente date privind riscul de malformații congenitale atunci când infecția COVID-19 este dobândită în primul sau al doilea trimestru de sarcină, în schimb febra ca și simptom frecvent în această infecție poate provoca anomalii structurale în primul trimestru care implică tubul neural, inima, rinichii.

Gravidele cu infecție cu COVID-19 care sunt asimptomatice sau se recuperează după o boală ușoară, trebuie monitorizare cu 2-4 evaluări ecografice săptămânale pentru aprecierea curbei de creștere fetale, cantități de lichid amniotic.

MANAGEMENTUL ÎN TIMPUL NAȘTERII

Momentul și modul nașterii al pacientelor confirmate cu infecția COVID-19 depinde de starea clinică a pacientei, vârsta gestațională și starea fătului. În caz că femeia infectată este în travaliu și starea generală este bună cu simptome minime și travaliul are un progres optim, ar trebui să i se permită nașterea vaginală. Starea gravă a pacientei sau suferința fetală impun nașterea prin operație cezariană chiar dacă fătul este prematur.

ALĂPTAREA

Deși recomandările OMS susțin posibilitatea alăptării la lehuzele infectate COVID-19 , având în vedere infrastructura secțiilor de obstetrică-ginecologie și neonatologie a maternităților din România precum și amploarea pandemiei în Romania se recomandă izolarea nou-născutului de mama infectată și hrănirea acestuia cu formulă de lapte. Recomandăm menținerea lactației prin stimulare cu pompa de muls.

PREVENȚIA

Deocamdată nu sunt medicamente și vaccinuri eficiente care ar putea preveni COVID-19. Prin urmare trebuie avută în vedere protecția personală pentru a reduce riscul de a contacta virusul:
a) mențineți o igienă personală bună:
– evitați contactul apropiat în perioada epidemică
– spălați-vă cât mai des pe mâini și folosiți dezinfectant pentru mâini
– folosiți o mască chirurgicală când vizitați zone cu risc ridicat sau dacă aveți simptome de infecție respiratorie
b) apelați imediat la asistență medicală când apar simptome precum febră și tuse.