Prevenția și tratamentul cancerului de col uterin (CCU)

Importanța testului Babeș-Papanicolau, a depistării virusului HPV și a colposcopiei în prevenția și tratamentul cancerului de col uterin (CCU)

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin (14,2 la 100000 de femei). Potrivit unor statistici realizate de Institutul de Sănătate Publică, 7,5% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România. În fiecare an, în țara noastră se înregistrează 4343 de cazuri noi de cancer de col uterin și 2000 de decese cauzate de această boală.

Cancerul de col uterin (CCU) este o afecțiune care apare la nivelul celulelor colului uterin (porțiunea inferioară a uterului) aflat în contact cu vaginul.

Un rol important în patogenia CCU îl poartă virusul Papiloma – Human Papilloma Virus (HPV), care se transmite pe cale sexuală.

86% dintre românce au auzit de CCU. Mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă a virusului HPV.

Peste jumătate din românce, mai precis 68%, nu au auzit de infecția cu HPV, iar 7 din 10 femei nu și-au făcut în ultimii ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV.

Statisticile în privința CCU arată atât de îngrijorător, la noi doar 23% dintre femei au făcut în ultimii 3 ani testul PAP, doar 6% au făcut teste pentru depistarea virusului HPV.

CCU este un tip de cancer care poate fi prevenit, care, depistat în stadii timpurii, poate fi tratat.

Pentru depistarea CCU se recomandă efectuarea examenului citologic Babeș-Papnicolau de la vârsta de 18 ani până la 65 de ani, 1 dată pe an sau maxim 1 dată la 2 ani. Urmărirea la 6-12 luni pentru pacientele care au în antecedente istoric de leziuni precanceroase tratate și virusul HPV prezent.

Se recomandă efectuarea screeningului HPV la intervale de 3 ani de la vârsta de 25 de ani la 65 de ani.

Pentru depistarea CCU se recomandă pacientelor cu citologie anormală sau prezența virusului HPV, colposcopie, biopsie cervicală.

Există vaccinul anti-HPV care conferă imunitate împotriva mai multor tulpini de HPV care cauzează CCU. Atât Organizația Mondială a Sănătății cât și Comisia Europeană recomandă vaccinarea anti-HPV.