Tratamentul tulburărilor de menopauză cu Dr. Natalia Pălăcean

„O tristeţe fără margini mă cuprindea din bun senin. Plângeam şi mă întrebam dacă nu cumva înnebunesc.” (Rona, 50 de ani)

„Te trezeşti dimineaţa şi îţi dai seama că în locuinţa ta domneşte haosul. Nu-ţi găseşti lucrurile. Ceea ce altădată făceai cu cea mai mare uşurinţă acum ţi se pare o corvoadă şi nu ştii de ce.” (Hanta, 55 de ani)

CUVINTELE de mai sus nu au fost rostite de femei bolnave, ci de femei care traversează o perioadă numită perimenopauză, perioada de tranziţie spre menopauză. Această schimbare face parte din viaţa oricărei femei şi marchează sfârşitul fertilităţii. Te apropii şi tu de perimenopauză? Sau chiar o traversezi? Indiferent care ar fi situaţia, cu cât tu şi cei dragi cunoaşteţi mai multe despre această tranziţie spre menopauză, cu atât veţi fi mai bine pregătiţi să faceţi faţă dificultăţilor pe care ea le aduce cu sine.

DRUMUL SPRE MENOPAUZĂ

Tranziţia spre menopauză, sau perimenopauza, cuprinde atât perioada ce precedă menopauza, cât şi menopauza în sine. În limbaj uzual însă, termenul „menopauză” este folosit deseori cu referire la întreaga perioadă de tranziţie.

Prin creșterea duratei de viață, femeia trăiește în prezent aproape 1/3 din anii de viață în această stare biologică. 8 din 10 femei dezvoltă simptomatologie și patologie pluriorganică dată de menopauza care îi afectează sănătatea și calitatea vieții; menopauza devenind astfel o problemă de sănătate publică, demografică și socio-economică.

PATOLOGIA ASOCIATĂ MENOPAUZEI

  • Boli cardio-vasculare (cauza principală de deces atât la femeie cât și la bărbat).
  • Osteoporoza – demineralizarea osului, predispune la fracturi (una din trei femei cu fractură de șold moare datorită complicațiilor), tasarea și deformarea coloanei vertebrale, deformări osoase.
  • Patologia genitală și urinară.
  • Creșterea riscului de diabet zaharat.
  • Risc crescut de boala Alzheimer.
  • Creșterea incidenței cancerului cu localizări diferite.
  • Exacerbarea afecțiunilor reumatismale.

TRATAMENTUL MENOPAUZEI

Ținând cont de faptul că menopauza reprezintă o etapă fiziologică în viața femeii, tratamentul se adresează de obicei pacientelor cu disconfort creat de scăderea nivelului de hormoni sau patologiei asociate.

Tratamentul poate fi hormonal (de substituție) sau non-hormonal.

Tratamentul de substituție hormonală (cu estrogeni sau combinații estrogeni-progesteron – cu administrare generală transdermică sau intravaginală), aduce beneficii sănătății pacientei atunci când este administrat precoce (premenopauză) pe termen scurt și sub stricta supraveghere medicală.

  • Tratamentele non-hormonale reprezintă o alternativă la tratamentele hormonale.
  • Tratamente pentru patologia asociată.
  • Regim igienic de viață.
  • Alimentație hipocalorică având în vedere tendința la îngrășare, exerciții fizice, renunțarea la fumat.

Viața poate fi frumoasă și după menopauză.